Što učiniti da vaše dijete zavoli učenje?

Kao i obično, u školi Pappagallo smo za vas pripremili nov i zanimljiv članak!

Uloga roditelja nije naučiti djecu svemu što znaju, već ih ohrabriti i podržati da sami spoznaju svijet oko sebe. Ako pokažemo djeci od malih nogu da proces učenja može biti zabavan, oni će postati samostalni ljudi koji će neprekidno težiti novim saznanjima tijekom cijelog života.

U nastavku vam predlažemo nekoliko načina kako pomoći svojoj djeci da zavole učenje, po preporuci Pappagallo teacherica:

Okružite dijete knjigama
Čitanje je uvijek veoma poželjna aktivnost, kako za odrasle, tako i za djecu. Učlanite svoje dijete u knjižnicu, kasnije će vam biti zahvalno na tome. Vaše će dijete zasigurno pronaći nešto što ga zanima, a kada pročita jednu zanimljivu knjigu, ubrzo će poželjeti još jednu i tako će s vremenom zavoljeti čitanje.

 

Ohrabrite dijete da preuzme ulogu predavača
Poučavanje je sastavni dio učenja. Kada dijete može poučavati vas ili svoje vršnjake, čak i svoje Pappagallo teacherice, znači da je usvojilo gradivo. Sva djeca mogu poučavati, neovisno o uzrastu. Izdvojite vrijeme da vas dijete nauči novu pjesmicu ili pričicu koju je nedavno i samo naučilo. Dijete će s vremenom stjecati samopouzdanje, a vi ćete biti zadovoljni usvojenim gradivom.

Organizirajte djetetu vrijeme za igru
Učenje treba biti zabavno. Najefikasniji trenuci su oni u kojima djeca imaju priliku kreativno se izraziti i zabaviti se. Organizirajte kod kuće neku zabavnu aktivnost kojom će se dijete zabaviti, ali pritom i naučiti nešto novo. Na primjer, možete zajedno pogledati neku obrazovnu emisiju o životinjama, praviti figure od tijesta ili plastelina ili jednostavno pričati na stranom jeziku, kao što to činimo s njima na Pappagallo nastavi engleskog, njemačkog ili talijanskog jezika.

centercrop

Prepustite djetetu da izabere ono što voli
Veoma je važno dopustiti djetetu da samo izabere aktivnosti prema svojim sposobnostima i interesima. Kada dijete samostalno napravi izbor, ono će i preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe i postupno će graditi samopouzdanje i dobiti inspiraciju za stjecanjem novih znanja. Ukoliko djetetu nametnete svoj izbor, ono će svaki neuspjeh doživljavati kao da Vas je iznevjerilo.

Proces učenja je zahtjevan i dugotrajan. Roditelji trebaju biti podrška djeci u stjecanju novih znanja, ali i dobar primjer da učenje ne mora uvijek biti zamorno, već zabavno. Baš kao kod nas u PAPPAGALLU :)
Pokažimo djeci svojim primjerom kako mogu uživati u stjecanju novih znanja i ubrzo će i oni krenuti našim stopama :)