Zašto je važno početi rano?

Mnogi mladi roditelji intenzivno razmišljaju o budućnosti svog djeteta i pitaju se kako, gdje i kada je najbolje svoje dijete uključiti na određene aktivnosti.

Neminovno je da će u tom promišljanju o budućnosti i edukaciji svog mališa veliku važnost pridati učenju jednog ili više stranih jezika.

Dosta roditelja, doduše, nije sigurno u kojoj dobi bi trebali upisati svoje dijete na strani jezik te hoće li preranim ili prekasnim upisom u školu za strane jezike dijete imati problema s učenjem jezika.

Premda kod nekih postoji bojazan da će slanjem djeteta na tečaj stranog jezika u tako ranoj dobi preopteretiti dijete te da bi trebalo čekati početak škole, brojna su istraživanja pokazala  da  je učenje jezika od treće do sedme godine  vrlo korisno za mentalni i psihički razvoj mališana  i ima niz dodatnih prednosti:

  • U vrtićkoj su dobi djeca radoznala i željna učenja. Njihov um upija znanje brzo i lako pa im učenje stranog jezika ne predstavlja problem.
  • U ovoj dobi dijete je sposobno naučiti najveći broj glasova te prirodno usvaja intonaciju, ritam i naglasak nekog jezika, spontano i bez pritiska. Ta se sposobnost s godinama gubi i zato je djeci učenje stranog jezika znatno lakše nego odraslima.
  • Rano izlaganje drugom jeziku  vježba mozak i pomaže u razvitku kognitivnih sposobnosti djeteta, što znatno olakšava kasnije učenje, a poboljšava i znanje materinjeg jezika.
  • Učenje jezika kod djece vrtićke dobi pridonosi razvoju kreativnih i društvenih sposobnosti djeteta te razvija samopouzdanje.
  • Potiče razvoj koncentracije te formira radne navike i odgovornost.